Zeeden

Pinus pinaster

Oorsprong:
Middellandse Zeegebied.

Bijzonderheden:
De zeeden  is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). De hoogte is circa 30 m.
De kroon is piramidevormig. Bij oudere bomen is er een lange, kale en bochtige stam. De takken staan dan ook wat meer gespreid aan de top, die dan tamelijk plat is. De Boomschors is bleekgrijs of roodachtig bruin en heeft diepe groeven. Later wordt de schors donkerder. De takken zijn rozekleurig of roodachtig bruin en zijn onbehaard, in tegenstelling tot sommige andere dennen. De boom heeft goed afwaterende grond nodig om goed te groeien

De knoppen zijn helder roodbruin. Ze zijn niet harsachtig en hebben franje aan de schubben. De zeeden heeft stevige, leerachtige naalden met een scherpe punt. De naalden groeien in paren en worden 15-25 cm lang.

De kegels zijn helder glanzend bruin en puntig. Ze worden tot 22 cm lang. De schubben dragen een naar boven gerichte stekel. De kegels blijven verscheidene jaren aan de boom zitten.


Deze Dennen hebben twee naalden per kortlot en die naalden zijn langer dan 10 cm en tot wel 25 cm toe. Dat is een goed onderscheid met de andere Dennensoorten. De knoppen bevatten geen hars en zijn daardoor niet plakkerig. De rijpe kegels zijn conisch van vorm en kunnen tot 15 cm lang zijn, wat zo ongeveer de grootste kegels zijn binnen de Dennen.

Net als bij de Grove den staan de manlijke en vrouwelijke bloeiwijzen apart, maar wel op één en dezelfde boom; het is een éénhuizig plantensoort. De mannelijke stuifmeelkegeltjes zijn geel van kleur en de vrouwelijke roodbruine vruchtkegeltjes staan aan de takeinden. De windverspreiding van wolken geel stuifmeel vindt in mei en begin juni plaats.

Toepassingen:
De zeeden wordt vaak aangeplant als beschutting en om het zand van de duinen vast te houden.
Van zeedennen wordt hars afgetapt. Hiervan wordt terpentijn gemaakt dat wordt gebruikt in verf en vernis. Tevens wordt de hars gebruikt voor de fabricage van zeep en linoleum. Vroeger werden de scheepsnaden gedicht met pek, wat van deze boom komt.
Het hout vindt toepassing in de bouw, bij de productie van papier en vroeger ook voor telefoonpalen.