Mammoetboom

Sequoiadendron giganteum


Oorsprong:
De soort komt van nature voor in Californië waar hij groeit op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada tussen 1200 en 2400 m hoogte.

Bijzonderheden:
De mammoetboom of reuzensequoia is een altijdgroene boom uit het geslacht Sequoiadendron van de cipresfamilie (Cupressaceae). Het is de zwaarste boom in de wereld. Voor de ijstijden kwam de boom algemeen voor op het noordelijk halfrond. De grootste mammoetboom is de General Sherman Tree. Deze boom is te vinden in het Sequoia National Park in Californië, heeft een hoogte van ruim 83 m, een omtrek van 31 m bij de bodem en 26 m op borsthoogte. Zijn massa wordt geschat op 1950 à 2145 ton, zijn leeftijd op 2000 à 3000 jaar. Hij wordt vaak het grootste levende wezen ter wereld genoemd.

De kroon is smal en kegelvormig. De uiteinden van de takken buigen naar voren. Bij jongere bomen (tot ong. 10 m hoogte) zijn de onderste takken nog niet neerhangend en is de kruin een nagenoeg perfecte smalle kegel. De schors is roodachtig bruin, dik, zacht en vezelig. Later wordt de schors donkerder en gegroefd. De richels steken soms ver uit. De schors is heel zacht en kan gemakkelijk ingeduwd worden. Men kan ertegen stompen zonder de vuist te verwonden. (Boksboom) De boom heeft blauwgroene of donkergroene schubnaalden van 4-7 mm lang. De naalden zijn klein en bevinden zich dicht op de takken die volledig door de naalden bedekt worden. De naalden vallen nooit alleen af, bij uitdroging is het steeds een takje of een bosje takjes samen. De kegels zijn bruin en eivormig, 5-8 cm lang en hangen aan lange steeltjes aan de hoofdtwijgen.

De mammoetboom heeft een zeer dikke bast en een hoge kruin, zodat bij een bosbrand het vuur de belangrijkste delen van de boom niet kan aantasten.

De boom levert duurzaam hout, dat echter te zacht is om als constructiemateriaal gebruikt te worden. Reuzenbomen die worden geveld versplinteren vaak in ernstige mate als ze omvallen, waardoor een groot deel van het hout onbruikbaar wordt.

Als sierboom worden mammoetbomen aangeplant in Europa, maar daar zijn ze voorlopig aanmerkelijk kleiner. In Nederland zijn de dikste exemplaren te vinden in de gemeente Brummen in Gelderland, waar twee exemplaren een stamomtrek hebben van meer dan 8 m.

Toepassingen:
De kwaliteit van het hout is zeer matig zodat de boom van geen betekenis is in de bosbouw.