Japanse lariks

Larix kaempferi

Oorsprong:
De Japanse lork komt van nature voor in het centrale deel van het Japanse eiland Honshu.

Bijzonderheden:
De Japanse lariks, Japanse lork, Goudlariks of Goudlork is een plantensoort uit de dennenfamilie. (Pinaceae).

De boom bereikt een hoogte van maximaal 50 meter. Het is een bladverliezende conifeer, met een breed kegelvormige open kroon met horizontaal afstaande takken.De jaarscheuten zijn krachtig en bezitten een roodachtige kleur. De bloemen zijn zeer onopvallende kegels, alleen de kleur valt op. De mannelijke kegels verschijnen net even eerder dan de naalden en bestaan uit dichte bundels gelige meeldraden. De vrouwelijke kegels groeien verticaal aan de lange loten. Eerst zijn ze groen, rood of paars van kleur. De schubben van deze kegelvruchten zijn bij Larix kaempferi licht tot duidelijk opgerold, terwijl die van Larix decidua altijd aanliggend zijn. De naalden zijn zoals bij alle lorken gewoonlijk eenjarig en blauwgroen. De naalden van de Larix Kaempferi (Japanse Larix) verkleuren in de herfst naar geel, waarna ze afvallen. Deze Japanse Larix bloeit in april. Na de bloei ontwikkelen zich de kegelvormige vruchten welke een aanwinst zijn voor uw tuin.

Met het hartvormige wortelsysteem bezit de Japanse lork een voordeel. Het sterk uitdijende wortelsysteem zorgt ervoor dat de soort veel voeding kan opnemen, terwijl de diep reikende centrale wortel het grondwater bereiken kan en een grotere weerstand kan bieden tegen omvallen door de wind.

De Japanse lariks draagt voor het eerst zaden na tien tot vijftien jaar. Daarna zijn er eens per drie tot zeven jaar zaden. De zaden rijpen in hetzelfde jaar als de bevruchting plaatsvindt. De kegels hangen aan de boom en open zich slechts bij droogte, om dan de kleine gevleugelde zaden vrij te geven. Als de plant voldoende licht krijgt groeit ze erg snel. Op een leeftijd van tien jaar bereikt ze, mits niet verplant, een hoogte tot 5 meter.

De Japanse Larix komt in Europa met name voor in het noorden in Groot-Brittanië en Ierland.

Toepassingen:

De Japanse lork wordt net als de Europese lork gebruikt voor de houtproductie. Daarnaast wordt de soort bijvoorbeeld in Duitsland ingezet om in het Thüringer Woud bossen op grotere hoogten, die door klimatologische omstandigheden (sneeuw, wind en luchtvervuiling) waren uitgedund, weer te stabiliseren.

De lariks is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten. Dit maakt het hout heel geliefd om in de bouw te gebruiken. Het is een sterk harshoudende houtsoort, hierdoor is het minder gevoelig voor schimmels en rotten. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het hout na verloop van tijd alleen maar harder wordt. Het is dus heel geschikt om buiten te gebruiken.