Apenboom

Araucaria araucana

Oorsprong:
De apenboom of slangenden is een conifeer die van nature voorkomt in Nieuw-Caledonië en omgeving (Australië, Nieuw-Guinea en Norfolk Island) maar ook in Zuid-Amerika.

Bijzonderheden
De naam ‘apenboom’ heeft hij te danken aan een negentiende eeuwse grapjas, die zei dat het zelfs voor een aap een heel gepuzzel moest zijn om in zo’n boom te klimmen. Vanaf dat moment had iedereen het over de ‘monkey puzzle’, wat bij ons vertaald is tot ‘apenboom’ of ‘apenpuzzel’ Hij wordt ook wel apenverdriet genoemd.
Het is een altijdgroene boom die tot 40 m hoog kan worden en een stamomtrek van 1,5 m kan bereiken. De boom ruikt naar hars en is ook harshoudend. De bomen kunnen wel 50 meter hoog worden en zo’n 1000 jaar oud worden. De schors is bestand tegen hoge temperaturen. Zo overleeft de boom bosbranden en vulkanische hitte.

De bladeren waren voedsel voor de herbivore dinosauriërs. Dat betekent dat de apenboom al 180 miljoen jaar geleden voorkwam. (Afrika, Zuid-Amerika en India)

Toepassingen:
De Araucaria araucana heeft licht, zacht, middelzwaar hout dat wordt gebruikt voor timmerhout, vloeren, papierpulp en scheepsmasten.
De zaden zijn zeer rijk aan koolhydraten en eiwitten en waren ooit een essentieel onderdeel van het dieet van de inheemse bevolking. De zaden worden gekookt of geroosterd en hun smaak is vergelijkbaar met die van kastanjes. Vandaag de dag worden de zaden nog steeds gegeten door lokale bewoners.

Voor de kinderen:
Kijk eens goed hoe deze boom er uit ziet. Al die scherpe punten. Zou een aap in deze boom klimmen? Weet jij nog een leuke naar voor deze boom?

Kun je je voorstellen dat de dynosauriërs van deze boom gingen eten? Toch was dat zo. Wat weet jij van dynosauriërs? Misschien vind je het wel leuk om eens uit te zoeken wat ze nog meer aten. Wie weet houd jij nog een keer een spreekbeurt over de dynosauriërs en dan kun je mooi vertellen dat ze deze ‘bladeren’ aten.