Kaukasusspar

Picea orientalis


Oorsprong:
De Kaukasische spar komt voor in noordelijk Klein Azië  en het Kaukasusgebergte. (800 – 2000 m).

Bijzonderheden:
De Kaukasusspar, ook wel oosterse spar genoemd, is een boom uit de dennenfamilie. (Pinaceae). Deze boom kan tot 50 m hoog worden. De schors is dun, bruin en geschubd. Het is de spar met de kortste naalden. (5 tot 10 mm). De naalden zijn dofgroen, hebben een duidelijk vierkantige doorsnede en een stompe top. Aan de bovenzijde van de twijgen staan de naalden dicht radiaal, aan de onderzijde min of meer gescheiden.

De kegels (september tot oktober) zijn 6 tot 9 cm lang en hebben gaafrandige schubben. Ze zijn eerst paars en later bruin. De twijgen zijn fijn behaard, witachtig tot lichtbruin.

De Kaukasische spar is vorstgevoelig maar goed resistent tegen droogte.
De fijnspar (Picea abies) en de blauwe spar (Picea pungens) zijn vergelijkbare soorten, maar zij hebben langere en spitse naalden.

In eerste instantie lijkt de boom op de fijnspar die we veel als kerstboom gebruiken. Toch is de Kaukasische spar geen ideale kerstboom. De boom is een trage groeier, die er tussen de rotsen van de Kaukasische bergen lang over doet om groot te worden. Maar is de boom eenmaal groot dan kan hij gemakkelijk 50 m bereiken. Het is de spar met de kortste naalden die bijna vierkant en niet scherp zijn en na kneuzing ruiken naar ananas.

Kaukasische spar is met zijn zilveren beharing op de twijgen en grote, naar beneden hangende, sigaarvormige kegels, prachtig om te zien.

Toepassingen:
De oosterse spar is een belangrijke houtboom in de Kaukasus. Het hout is van goede kwaliteit en wordt gebruikt voor de bouw, vloeren, timmerwerk, meubels en delen van muziekinstrumenten. Deze spar wordt soms geteeld als kerstboom, maar dient in veel Europese landen en in de Verenigde Staten vaker als boom voor parken en grote tuinen.

De naalden worden gebruikt voor de bereiding van o.a. “Jopenbier”.
In Europa wordt hij aangeplant in parken.