Libanonceder

Cedrus libani


Oorsprong:
De Libanonceder is inheems in de bergen van het oostelijke Middellandse Zeegebied, waaronder het Libanongebergte.

Bijzonderheden:
Deze boom kan in zijn natuurlijke habitat (Libanon) wel een hoogte van 40 meter bereiken. Het hout was eeuwenlang populair om zijn kwaliteit en aangename geur, wat heeft geresulteerd in grootschalige ontbossingen van de oorspronkelijke cederwouden. Tegenwoordig is de libanonceder het nationale symbool van Libanon en zijn de resterende wouden beschermd. Bij een volgroeide libanonceder is de stam gewoonlijk vertakt in meerdere stevige, knoestige stammen, waarvan de toppen recht omhoog staan of opzij zijn gebogen. De gezamenlijke omtrek van de stammen kan tot wel twaalf meter bedragen. De ruwe, geschubde schors heeft een donkergrijze tot bruinzwarte kleur. Het hout is geurig, heeft een warme geelrode tint en bevat vrijwel geen kwasten. Het is zeer duurzaam en resistent tegen insecten.
Bij de foto’s ziet u links de mannelijke bloeiwijze, daarnaast de vrouwelijke en de bevruchte vrouwelijke kegel. (afgeronde vorm) en rechts de zaadschub.

Het bekendste voorbeeld in de Bijbel is het gebruik van cederhout uit de Libanon bij de bouw van de Tempel van Salomo. Salomo gebruikte het voor de balken, de bekleding van het reukaltaar en de lambrisering van de hele binnenzijde van de tempel. Ook gebruikte hij cederhout voor de bouw van zijn (draag)koets en zijn woning, dat het ‘Huis van het Libanonwoud’ wordt genoemd.

Salomo bestelde het cederhout bij de Feniciërs, de toenmalige inwoners van het gebied waar nu Libanon ligt. Dit volk gebruikte ook cederhout voor de bouw van hun schepen. In de 13e eeuw v.Chr. was Fenicië de grootste zeevarende natie van zijn tijd. Cederhout was een van hun belangrijkste exportproducten in de handel met de kuststeden van de Middellandse Zee. Ook hars van de libanonceder werd verhandeld en werd in het Oude Egypte gebruikt om doden te mummificeren.


Toepassingen:
De libanonceder wordt veel geplaatst als sierboom in parken, tuinen en op begraafplaatsen. Het hout ruikt sterk en is makkelijk te bewerken. (binnen- en buiten toepasbaar) Het is bestand tegen insectenvraat en zeer duurzaam.
Het hout heeft slijmoplossende en antiseptische bijwerkingen. De uit het hout gewonnen olie wordt dan ook gebruikt bij aandoeningen van de luchtwegen, maar ook wordt het ingezet tegen motten en luizen en bij het verdrijven van zweetlucht in schoenen.